• Het fundament van vrijheid
In opdracht van het Comité 4 en 5 mei schreef ik de jaarthematekst 2021: Het fundament van vrijheid.
• Wij zijn de politiek. Het denken van Daan Roovers
Samen met Marc van Dijk schreef ik het boek Wij zijn de politiek (2019). Hoe kunnen we meer betekenis geven aan onze gedeelde publieke sfeer? We maken gretig gebruik van onze vrijheid van meningsuiting, maar mag je eigenlijk alles zeggen? En laten we ons niet veel te makkelijk uit elkaar spelen door populisten en trollen? De extreme stemmen eisen onze aandacht op, ten koste van de redelijke en de gematigde, terwijl die in de meerderheid zijn. Ik pleit in Wij zijn de politiek voor een nieuw politiek bewustzijn en een beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid. Want wij zijn heel wat meer dan ons brein: wij zijn de politiek
• Mensen maken. Opvoeden in een tijd waarin niets meer zeker is
Mensen maken. Opvoeden in een tijd waarin niets meer zeker is is een essay over de impact van wereldnieuws op de burgers van de toekomst, a.d.h.v. Rousseau, Kant en Arendt (2017).
• Kleine geschiedenis van de filosofie
Samen met vriend en collega-filosoof René Gude schreef ik Kleine geschiedenis van de filosofie (2010).
Essaybundels:
• Wetenschap en overheidsbeleid – een spanningsvolle relatie
In deze bundel schrijven gerenommeerde auteurs, waaronder Jet Bussemaker, Wim Derksen en Huub Dijstelbloem, vanuit de werelden van wetenschap, politiek en het snijvlak daartussen over dit onderwerp. De essays in Wetenschap en overheidsbeleid (2022) variëren van theoretische beschouwingen over de wenselijkheid van empirisch onderbouwde wetgeving en de verschillen tussen de werelden van wetenschap en politiek, tot concrete verslagen van het samenspel tussen beleid en wetenschap in bijvoorbeeld een staatscommissie. Ook bevat de bundel aanbevelingen om dit samenspel beter vorm te geven, zoals via experimenteerwetgeving.
• Na de quarantaine
Na de eerste piek van de coronacrisis kijken we aan tegen een ravage. Alles lijkt ontwricht. Levens gingen verloren, ons doen en laten werd ingeperkt en de economie raakte in een paar weken in een vrije val. Een eenvoudige weg terug naar hoe het was lijkt afgesneden. Anders is niet per se slechter. In het boek Na de quarantaine (2020) maakt een aantal vooraanstaande denkers, deskundigen en bestuurders een voorlopige balans op. Vanuit hun eigen kennis en ervaring kijken zij terug en vooruit. Hoe heeft de crisis ons zo kunnen overvallen? Wat zijn de oorzaken? Wat leren we ervan? En vooral: hoe gaan we straks door?
• De taal van het denken
Vraag drieëntwintig vooraanstaande filosofen, auteurs, vertalers, uitgevers, recensenten en boekhandelaren te schrijven over de toekomst van het Nederlandstalige filosofieboek en je krijgt een rijke verzameling teksten. Terugkerende thema’s als de ontlezing bij de jeugd, verengelsing op universiteiten en digitale alternatieven voor het papieren boek leveren een grote verscheidenheid aan analyses op, van ronduit pessimistisch tot bijzonder hoopgevend. Met onder anderen René ten Bos en Marli Huijer.
• Waarom ik van Simone de Beauvoir houd
Voor de bundel Waarom ik van Simone de Beauvoir houd (2020) schreef ik een brief aan De Beauvoir
• Uitdagen en uitgedaagd worden. Essays over het Uitdaagrecht
Voor deze bundel schreef ik het essay ‘Van publieke taken naar publieke doelstellingen’. Andere bijdragen zijn van onder anderen Kajsa Ollongren en Jan Terlouw.
• Mobiliteit ontmoet Filosofie
In deze bundel schreef ik het essay ‘Vrijheid is benzine’.
• Sprookjes voor hoogopgeleiden
Wat is de toekomst van de mens en wat biedt het humanisme ons? Met die vragen stapte stichting Socrates op een tiental humanistische hoogleraren af. Aan de hand van Yuval Noah Harari’s Homo Deus bespreken zij in Sprookjes voor hoogopgeleiden (2020) humanistische thema’s als autonomie, ecohumanisme, duurzaamheid, kunstmatige intelligentie, zingeving en de vrije wil.
• Filosofen agenderen de stad
Voor Filosofen agenderen de stad (2015) schreef ik het essay ‘Het stedenbouwend dier’, over de ‘sferen’ van Peter Sloterdijk en de ‘garderobegezelschappen’ van Zygmunt Bauman.
Voorwoorden:
• De kracht van samen. Kroniek van een crisis
In dit boek van Hella van der Wijst, schreef ik het voorwoord.
• Politiek en moraal. Filosofie voor het publieke debat
Voor Politiek en Moraal. Filosofie voor het publieke debat (2016) van Michael J. Sandel schreef ik het voorwoord.
Diversen
• Atlas van Verbeelding. Meierijstad
Als lid van de Raad van Verbeelding van Meierijstad leverde ik een bijdrage aan het boek Atlas van Verbeelding. Meierijstad.